De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en speelt een belangrijke rol in onze (huid)gezondheid. De huid heeft een belangrijke barrièrefunctie, wat betekent dat het helpt om vocht in het lichaam vast te houden en om uitdroging te voorkomen. In de winter kan dat een uitdaging zijn, de huid kan extra uitgedroogd raken door de droge lucht en koudere temperaturen. Het is dus extra belangrijk dat je je huid in de winter goed tegen uitdroging beschermt. Zogenaamde moisturizers helpen daarbij. Maar hoe werken ze precies? En wat kun je nog meer doen om je huid tegen uitdroging te beschermen?

Hoe werkt een moisturizer?

Moisturizers, ook wel hydraterende crèmes of serums genoemd, zijn producten met ingrediënten die helpen om de huid gehydrateerd te houden. Dat doe je door vocht in de opperhuid te brengen en zorgen dat de huid het vasthoudt. Ze bevatten vaak een combinatie van water en oliën die de huid soepel en zacht houden. Bovendien bevatten sommige moisturizers ook ingrediënten zoals glycerine, shea boter,D-Phantenol, vitamine C en hyaluronzuur die helpen om vocht vast te houden en de huidbarrière te versterken. Zo kunnen moisturizers ook problemen als eczeem of psoriasis helpen verminderen.

Moisturizer extra belangrijk in de winter!

In de winter droogt de huid sneller uit, waardoor hij droger en strak kan aanvoelen en makkelijker geïrriteerd raakt. Daarom is het in de winter extra belangrijk om een hydraterend product te gebruiken dat ervoor zorgt dat de huid zijn vocht en beschermenlaagje behoudt. Zo blijft je huid zelfs in de koude, droge omstandigheden toch goed gehydrateerd. Als je huid te maken heeft met irritaties, kunnen kalmerende ingrediënten zoals Kamille, tarwekiemolie, Aloë Vera, zorgen ervoor dat je huid weer rustig wordt.

Welke moisturizer voor jouw huid?

Het is belangrijk om een moisturizer te kiezen die bij je huidtype past. Voor een normale tot gemengde huid is een lotion of een niet al te volle crème vaak voldoende. Voor een droge huid is het beter om een rijkere crème te gebruiken die extra voedingsstoffen bevat. Voor een vette huid is het beter om een moisturizer te kiezen die niet te rijk is, zodat de huid niet nog vettiger wordt of poriën verstopt raken. Wie een gevoelige huid heeft kan het een moisturizer kiezen die niet door zijn samenstelling speciaal is ontwikkeld om ontstekingen te remmen en zo je gevoelige huid te beschermen.

Je huid in goede conditie met een peeling

Een huid die een goede conditie heeft, is beter in staat om zichzelf tegen uitdroging te beschermen. Daarom is het opbouwen en onderhouden van de huidconditie met een peeling juist ook erg goed bij een droge of gevoelige huid. Door de huid regelmatig een peeling te laten ondergaan zorg je ervoor dat je huid beter in staat is om zelf vocht uit de diepere lagen op te nemen. Ook het gebruik van een peeling thuis zorgt ervoor dat je huidconditie op peil blijft, zeker in de koude wintermaanden. Laat je adviseren welke peeling voor jouw huid geschikt is!

Wat kun je nog meer doen om je huid te beschermen tegen uitdroging?

Daarnaast is het raadzaam om je huid van binnenuit te voeden en te beschermen met voedingssupplementen speciaal voor de huid. Je huidbarrière wordt een stevig fundament waardoor je beter vocht vasthoudt en veroudering van de huid voorkomt. Lees hier meer: https://www.salonmarseille.nl/nutricosmetics Zo geef je je huid niet alleen het allerbeste maar werk je ook aan je gezondheid! Je huid is immers het laatste orgaan waar de voedingsstoffen naar toe gaan.

Ook zou je een luchtbevochtiger in huis kunnen plaatsen mocht de luchtvochtigheid te laag zijn. Koud of lauw douchen droogt de huid aanzienlijk minder uit en draag natuurlijke kleding waardoor de huid beter kan ademen.

Hydrateren en droge huid voorkomen

Kortom, hydraterende crèmes en serums zijn een belangrijk onderdeel van je huidverzorgingsroutine in de winter. Ze helpen om je huid gehydrateerd te houden, droogheid en irritatie te voorkomen en je huid te kalmeren. Maar denk ook aan het voorkomen van een droge huid door je huidconditie te verbeteren met een fruitzuurpeeling/ enzympeeling of het gebruik van een exfoliant.

Hydraterende producten :

 • Vavin soothing nightcrème
 • Vavin hydration booster serum
 • Vavin nourishing booster serum
 • Vavin renewing serum
 • Vavin renewing peeling
 • Decaar Oxygen gel
 • Decaar Oxygen hydro24hr
 • Laviesage collageenbooster
 • Laviesage Ultra crème
 • Laviesage Alpha Peel
 • Laviesage Hydrate tabletten
 • Laviesage Epidermoil capsules
 • Beauty Angel Hydration The serum